Povijesna baština

Stari grad – povijesna jezgra Lovrana

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11

Stari grad

1. Crkva sv. Jurja

Središnjim gradskim trgom, nazvanim imenom zaštitnika Lovrana, dominira raskošna sakralna građevina posvećena istom svecu. Crkva sv. Jurja sagrađena je u 12. stoljeću u romaničkom stilu, a iz 15. stoljeća datira svetište oslikano freskama. Konačan izgled dobila je za vrijeme baroka.

2. Crkvica sv. Ivana Krstitelja

Romanička crkvica sv. Ivana Krstitelja izgrađena je u Starom gradu na temeljima ranije sakralne građevine iz 12. stoljeća. Podigla ju je bratovština sv. Ivana Krstitelja u 14. stoljeću. Unutrašnjost crkvice krase freske s prizorima iz života toga sveca.

3. Crkvica sv. Trojstva

Izvan zidina Starog grada, pokraj lučice, nalazi se park koji je nekad bio grobljem. Od tri nekadašnje crkvice očuvana je samo ona posvećena sv. Trojstvu. Malena, jednobrodna crkvica najstariji je sačuvani spomenik u Lovranu. U doba gotike dobila je prepoznatljive okvire vrata i prozora.

4. Gradska kula

Impozantna gradska kula, smještena na rubu Trga sv. Jurja, nekad je bila dio obrambenog bedema grada. Jedini je sačuvani ostatak nekadašnjeg fortifikacijskog sustava. Danas je ona atraktivan izložbeni prostor, sa čijeg se vrha pruža lijep pogled na Stari grad, otvoreno more i kvarnerske otoke.

5. Jugoistočna gradska vrata Stubica

Vrata što su nekad povezivala Lovran s lukom jedina su očuvana izvorna gradska vrata. Nazvana su „Stubica“ po stubištu koje je vodilo prema mandraću. Koristili su ih svi koji su u grad stigli morskim putem. Do danas je zadržan običaj pogladiti bočni klesani kamen za sretan ulazak u Stari grad.

6. Kortili Starog grada

Kortili su specifičnost mediteranskog graditeljstva. Dražesna su to mala dvorišta, ograđena kamenim zidom. U njih se ulazilo kroz portale, odnosno nadsvođene ulaze. Središte dvorišta bila je šterna, cisterna za vodu. I danas kortili predstavljaju prave bisere srednjovjekovnog urbanog graditeljstva.

7. Reljef sv. Jurja (luneta portala)

Legenda u kojoj sv. Juraj probada zmaja najpoznatija je priča vezana uz sveca zaštitnika Lovrana. Na kući koja je nekad bila središte gradske uprave, nasuprot crkve sv. Jurja, lunetu kamenog portala okružuje drveni reljef s prikazom ove legende. Djelo je domaćih majstora s početka 19. stoljeća.

8. Reljef Mustaćona (luneta portala)

Mustaćon, u prijevodu „brkonja“, upečatljiv je motiv postavljen u luneti portala patricijske kuće na glavnom trgu starogradske jezgre. Reljef tamnoputog brkatog i bradatog muškarca s turbanom djelo je riječke radionice majstora Mihovila Zierera. Njegova „zadaća“ bila je zaštita kuće od zlih sila.

9. Kamena ploča u spomen posjete saskog kralja Friedricha II Augusta

Lovran je bio česta destinacija europskih okrunjenih glava. Saski kralj Friedrich II. August posjetio ga je nekoliko puta. Kralj je bio pasionirani botaničar i istraživao je prirodna bogatstva Učke. Ploča na latinskom i talijanskom jeziku evocira posjet iz lipnja 1845. kada se odmarao u Lovranu.

10. Kamena ploča u spomen lovranskom pomorcu – Vicku Palmiću

Vicko Palmić bio je jedan od Quarnerola, vještih pomoraca iz ovog kraja koji su sudjelovali u austro-ugarskoj ekspediciji na Sjeverni pol krajem 19. stoljeća. Na njegovoj rodnoj kući u Lovranu postavljena je ploča koja podsjeća na taj pothvat broda Tegetthoff i neustrašivost kvarnerskih mornara.

11. Mandrać

Lovran je jedini od povijesnih gradića ovog kraja izgrađen uz luku, odnosno na morskoj obali. Mandrać ili lučica bila je središte gospodarske aktivnosti Lovrana. Sa starim gradom povezana vratima „Stubica“, i danas je živopisna točka u kojoj se izvrsno može upoznati povijest i sadašnjost gradića.

Najstarije naselje uz obale Liburnije

Stari grad Lovran

Pod imenom Lovran – ili, prije toga, Lauriana – dugo je vremena postojao tek djelić današnjeg mjesta. Utvrđeni grad uz samu morsku obalu, sazdan iznad luke koja je bila njegov „prozor u svijet“, ali i glavni „alat“ lokalnog gospodarstva okrenutog trgovini, brodogradnji i pomorstvu, najstarije je naselje na istočnoj obali Istre i jedini od pet srednjovjekovnih liburnijskih komuna koji je imao izlaz na more. Iz tog vremena ostala je sačuvana stara urbana jezgra, uskih, kamenom popločanih ulica stisnutih među natiskanim dvokatnicama, opasana zidinama na čijim su temeljima vremenom izgrađene kuće.

Novi izgled Lovrana

Čitavu svoju povijest Lovran se razvija uz more. No, ta povijest ima dva dijela i dva naselja nastala na suprotstavljenim težnjama. Jedan je utvrđena srednjovjekovna jezgra, opasana zidinama i ograđena visokim kulama. Drugi je mondeno ljetovalište što se prostrlo uz obalu, gdje se za pažnju prolaznika nadmeću raskošni parkovi i prekrasne secesijske vile s potpisima najpoznatijih arhitekata. Luksuzni hoteli, gradske kavane s „bečkim štihom“, zeleni perivoji i obalna šetnica smještena između morskih valova i prelijepih kuća stvorili su „grad u gradu“ i definirali novi izgled Lovrana

Villa Fernandea ishodište je lovranskog turizma. Prvi je to objekt izgrađen isključivo u turističke svrhe na cijeloj rivijeri. Kao pansion u vlasništvu Teresine de Persich otvorena je još 1873. godine, a do 1906. godine još je dvaput dograđivana. Još i danas ima svoju izvornu, turističku funkciju.

Lungomare, dvanaest kilometara duga obalna šetnica, izgrađena prije više od 110 godina, povezuje sva mjesta na obali Opatijske rivijere, od Lovrana do Voloskog. Šetnja ovom stazom uz samo more pruža predivan pogled na skrovite uvale i plaže, ali i na brojne povijesne i turističke znamenitosti.

Lovranske čuvene vile

Između Lovrana i Ike uzdižu se uz obalnu šetnicu najljepše i najčuvenije lovranske vile. Nastale su na prijelazu XIX i XX stoljeća kao rezidencijalne vile ili kao ljetnikovci. Krasi ih stilska neujednačenost u kojoj se stapaju različiti utjecaji.

© 2021 | Turistička zajednica Općine Lovran.