Park prirode Učka

Bogatstvo života i prirode s veličanstvenim pogledom

Posebne klimatske karakteristike odredile su razvoj Učke. Planina čije su padine uronjene u more dom je mnogih endemskih biljnih i životinjskih vrsta. Upravo je ova bioraznolikost, kao i jedinstvenost planinskog reljefa jedan od razloga zbog kojih je najveći dio toga područja dobio status zaštićenog dobra kao park prirode. Uz masiv najveće istarske i kvarnerske planine, Park prirode Učka obuhvaća i dio Ćićarije, pa se ukupno zaštićeno područje prostire na površini od 160 kvadratnih kilometara.
Učka je bila i kolijevka civilizacije čitavog kraja – prije deset tisuća godina na njoj su se nastanile prve skupine nomadskih lovaca. Na to vrijeme podsjeća arheološko nalazište Pupićine i Vele peći u Veloj Dragi. Masivu koji dominira Kvarner pripisivana su i nadnaravna svojstva. U slavenskoj je mitologiji štovana kao „dom bogova“ i sveto mjesto za „obične smrtnike“.
Svaki djelić Učke ima svoju priču, a te priče govore o ljudima, božanstvima, vilama i vilenjacima, kao i zadivljujućim prirodnim, biljnim i životinjskim ljepotama. Uza sve to, park prirode Učka nudi pregršt uzbuđenja avanturama sklonim gostima. Zahvaljujući posebno osmišljenoj ponudi i uređenim sportskim i rekreativnim lokalitetima, u njemu se može planinariti, jahati, ili okušati u brdskom biciklizmu, slobodnom penjanju, speleološkom istraživanju, pustolovnim utrkama, slobodnom letenju ili jednostavnom – pješačenju desecima kilometara uređenih poučnih pješačkih staza.
Posebno je dojmljiv pogled koji se pruža s vrha planine, jer zahvaća čitav istarski i kvarnerski kraj, otoke u plavoj izmaglici, a za vedrijih dana stiže čak do Venecije. Na vrhu Učke, Vojaku izgrađena je i kula koja je tako najvišu točku pogleda izdignula iznad 1.400 metara nadmorske visine.

Preporuke

Otkrijte najbolje što nudi Učka

Nekoliko je planinarskih staza kojima se možete uspeti na vrh Učke – Vojak i do Kule izgrađene 1911. Isplati se potruditi i osvojiti Vojak, jer nagrada je prekrasan pogled na Kvarner i Istru.

Osam staza za brdski biciklizam ukupno dugih 180 kilometara vode ljubitelje pedaliranja kroz razne krajolike. U jednom danu tako je moguće uživati u pogledu na Kvarnerski zaljev i zamijeniti ga vožnjom kroz prirodne ljepote Učke i Ćićarije na višim nadmorskim visinama.

Rendžeri Parka prirode Učka čuvari su prirode ovog planinskog masiva. Proći parkom u njihovom društvu jedinstveno je iskustvo, koje omogućuje najbolje upoznavanje posebnosti Učke, njene flore i faune. Posebna atrakcija je obilazak parka terenskim vozilima!

Što vidjeti i raditi u Parku prirode Učka

Povijesne i prirodne znamenitosti spojene u nezaboravnu priču

Otkrijte Park prirode Učka

Aktivnosti u Parku prirode Učka

Planirajte vaš odmor

Vodič za planiranje odmora

Smještaj

Od raskoši povijesnih hotela do privatnosti kuća za odmor.

Kako doputovati 

Planirajte svoje putovanje

© 2021 | Turistička zajednica Općine Lovran.