Medveja

Stvorena od mora i legendi

Čarobnica Medea, kćer boga sunca Heliosa i žena slavnog Jasona koji je s Argonautima tražio zlatno runo, prema grčkoj je predaji u svojim lutanjima naišla na prekrasnu plažu. Nije joj mogla odoljeti i okupala se u kristalno čistom moru. Legenda kaže kako je to mjesto postalo poznato diljem grčkih zemalja i oko njega je niknulo živopisno naselje.
Grci su odavno odselili s ovih obala na kojima su nekad uzgajali vinovu lozu. Medea je ostala živjeti u literaturi i mitovima. No prekrasna plaža i mjesto Medveja, navodno nazvani po čarobnici, još uvijek plijene pažnju svakoga tko se okupa u kristalno čistom moru.
Medveja je mjesto koje izvrsno povezuje dva lica lovranskog kraja. Naselje koje se protegnulo uz obronke Učke nudi opuštanje usred prirode, daleko od gužve i stresa, u suvremeno opremljenim vilama i kućama za odmor s pogledom na morske valove. Odmor je to u stilu rimskih patricija koji su nekad upravo ovo područje birali za izgradnju svojih villa rustica.
A udolina krije jednu od najljepših plaža Opatijske rivijere. Svaki kameni oblutak čija se bjelina presijava na suncu zasebno je remek-djelo prirode, oblikovano potokom što žubori niz padine Učke te isklesano vjetrom i morskim valovima.

Uz samu plažu smjestio se moderno uređen autokamp.
Medveja je stvorena „od mora“. Nekadašnje pitoreskno primorsko ribarsko mjesto, s „kampanjama“ u zaleđu, danas je tražena turistička destinacija, smještena 3 kilometra od centra Lovrana. Ribare su danas zamijenili kupači koji uživaju na jedinstvenom kupalištu u „naručju“ najviše istarske planine. Vremena su se promijenila, no veza Medveje i mora ostala je neraskidiva.

Preporuke

Otkrijte najbolje što Medveja nudi

Što je potrebno za savršeni ljetni dan? Malo sunca, čisto more, prekrasna plaža… Možda i restoran s primorskim delicijama. I zabavni park na morskim valovima. Od rane jutarnje kave s pogledom na more, do koktela u suton, Medveja nudi sve što treba za idealan dan na plaži.

Stari pješački put od Medveje do Lovranske Drage ne nudi samo pogled na prirodne ljepote koje pješak ostavlja za sobom već i pogled u prošlost kada su tim stoljetnim putem stanovnici dolazili do svojih vrtova i maslinika u zaleđu nekadašnjeg ribarskog naselja.

Pučina na horizontu te maslinici i vinogradi u zaleđu stvorili su jelovnik mještana Medveje. Riba i morski plodovi, masline, smokve i šumske delicije namirnice su od kojih nastaju dojmljiva i ukusna jela. Otkrijte ih u lokalnim restoranima i konobama.

Što vidjeti i raditi

Povijesne i prirodne znamenitosti spojene u nezaboravnu priču

Aktivnosti na plaži

Aktivnosti u okolici

Planirajte vaš odmor

Vodič za planiranje odmora

Smještaj

Od raskoši povijesnih hotela do privatnosti kuća za odmor.

Kako doputovati

Planirajte svoje putovanje

© 2021 | Turistička zajednica Općine Lovran.