Lovranska Draga

Selo izgrađeno u suživotu s prirodom

Na strmom planinskom grebenu, 360 metara iznad morskih valova, smjestila se Lovranska Draga. Atraktivnom planinarskom stazom kroz prirodu povezana je s Medvejom. Naselje između plavetnila mora i nebeskih visina pruža impresivan pogled na čitav Kvarnerski zaljev.
Selo posvećeno poljoprivredi padine brijega prekrilo je vinogradima napajanima potokom nazvanim Potok, koji se ulijeva u more u Medveji. Povijest života u Lovranskoj Dragi iznimno je duga. Na lokalitetu Oporovina pronađeni su ostaci prahistorijskih ljudi, koji su zaklon pronalazili u lokalnim pećinama.
Kućice gotovo pa skrivene među terasastim vinogradima i zelenim učkarskim obroncima u pozadini primjer su zanimljive ruralne arhitekture, pa čitav kraj još uvijek odiše nekim prošlim vremenima. U tu sliku savršeno se uklapaju stare pučke građevine. Četiri „šterne“ koje se pune iz lokalnih izvora, kameni mostići što nadsvođuju brze i bistre potoke i majstorski građeni suhozidi svjedoče o golemom trudu uloženom u stvaranje održivog suživota između čovjeka i prirode.
Dugogodišnje oslanjanje isključivo na namirnice lokalnog podrijetla stvorilo je fantastične kulinarske specijalitete. Jedno od najpoznatijih je repa i fažol, tipično jelo koje se tradicionalno nudi za blagdan sv. Mihovila, 29. rujna, kada se održava pučka fešta Mihoja.
Lovranska Draga izvrsna je početna točka za istraživanje prirodnih ljepota ovog kraja. Osim prema moru, šetnice iz Lovranske Drage vode i dublje prema planini, a najpoznatija je poučna staza „Slap“ što vodi do najljepšeg učkarskog slapa.

Preporuke

Otkrijte najbolje što nudi Lovranska Draga

Stanovnici Lovranske Drage naučili su od svojih lokalnih namirnica proizvoditi prave gastronomske specijalitete. Tradicionalnu kuhinju nudi konoba Lovranska Draga. Restoran Draga di Lovrana prvi je ponio Michelinovu zvjezdicu na Kvarneru. Nudi vrhunska jela inspirirana domaćom kulinarskom tradicijom.

Lovranska Draga početna je točka brojnih atraktivnih šetnica prema moru i prema Učki. Najljepša je šetnica Slap što vodi do najljepšeg bujičnog slapa na ovom području. Čitavim svojim putem prolazi šumom maruna i nizom poučnih tabli upoznaje sa specifičnostima ove endemske biljne vrste.

Lovranska Draga mjesto je nastalo u suživotu s prirodom. Stanovništvo se stoljećima bavilo poljoprivredom, trudeći se očuvati netaknutima prirodne ljepote koje ih okružuju. Zbog toga danas uživamo u prekrasnim šumama maruna, atraktivnim terasastim vinogradima i stazama što spajaju more i planinu.

Što vidjeti i raditi

Povijesne i prirodne znamenitosti spojene u nezaboravnu priču

Outdoor & Sport

Događanja u okolici

Planirajte vaš odmor

Vodič za planiranje odmora

Smještaj

Od raskoši povijesnih hotela do privatnosti kuća za odmor.

Kako doputovati 

Planirajte svoje putovanje

© 2021 | Turistička zajednica Općine Lovran.