Lovran

GRAD BOGATE POVIJESTI I UZBUDLJIVE SADAŠNJOSTI

Lovran već tisućama godina privlači putnike, osvajajući ih svojim prirodnim ljepotama i zadržavajući ih na svojoj obali. Najstarije naselje na Opatijskoj rivijeri svoje temelje ima još u 1. stoljeću prije Krista. Tada je, prema predaji, ovo mjesto za svoju rezidenciju odabrao rimski patricij, državnik, vojskovođa i kartograf Marko Vipsanije Agripa.
Prvi spomen imena mjesta iz 7. stoljeća, Lauriana, otkriva da je nazvano prema aromatičnom lovoru, koji i danas lovransku svakodnevicu ispunjava jedinstvenim mirisom. Srednjovjekovni grad izrastao je iznad mandraća, luke koja je Lovran povezivala s bliskim i dalekim destinacijama. Luka je, neizbježno, privlačila i pustolove. A pustolovi su pronosili glas o prekrasnom i važnom gradu smještenom na mjestu gdje Učka uranja u Jadransko more.
Renomirani arapski kartograf Al Idrisi biranim je riječima u 12. stoljeću opisao lovranske brodograditelje i moreplovce. A slavni putopisac Johann Valvasor petsto godina kasnije nahvalio je autohtone plodove. Uz lovor po kojem je mjesto dobilo ime, dojmili su ga se veliki i slatki kesteni – maruni te sočne lovranske trešnje. Dvije voćke kakve se ne može kušati nigdje drugdje u svijetu još su uvijek osnova lokalne gastronomije.
Ono što je stoljećima privlačilo putnike iz svih dijelova Europe i danas osvaja posjetitelje ovog gradića. Mandrać u srcu mjesta, kula i Stari grad pun povijesnih priča i legendi. Sjajna gastronomska ponuda temeljena na izvornim namirnicama. Jedinstvena klima koja spaja svježi planinski zrak i morski aerosol. I prekrasna priroda koja osvaja već na prvi pogled…

Preporuke

Otkrijte najbolje što Lovran nudi

Tisuće godina povijesti Lovrana najbolje se ogledaju u Starom gradu. Uske ulice što vijugaju među stiješnjenim primorskim kućama vode do nekih od najpoznatijih znamenitosti. To su luka u „srcu“ mjesta, kula što „bdije“ nad njom, ostaci obrambenih bedema i crkva posvećena Sv. Jurju.

Obalno šetalište povezuje Lovran s ostalim mjestima Opatijske rivijere. Lungomare s jedne strane otvara pogled na plavu pučinu, a s druge na neke od najljepših vila secesijske arhitekture. Šetnja, prekrasne vizure i zrak bogat ljekovitim aerosolom idealan su recept za opuštanje.

Marun, trešnja i lovor, uz divlju šparogu, glavni su sastojci lokalne kuhinje. Posvećene su im hvaljene gastro manifestacije: Marunada, Dani lovranske črešnje i Dani šparuga. Cijenjeni restorani osmislili su jedinstvena jela temeljena na autohtonim namirnicama, koje se mogu kušati samo u Lovranu.

Što vidjeti i raditi u Lovranu

Povijesne i prirodne znamenitosti spojene u nezaboravnu priču

Planirajte vaš odmor

Vodič za planiranje odmora

Smještaj

Od raskoši povijesnih hotela do privatnosti kuća za odmor.

Događanja

Godina ispunjena uzbudljivim doživljajima.

Kako doputovati 

Planirajte svoje putovanje

© 2021 | Turistička zajednica Općine Lovran.